Quantcast

Olej z nasion bawełny ma wyjątkowe właściwości. Poznaj je wszystkie

Olej z nasion bawełny ma wyjątkowe właściwości. Poznaj je wszystkie

Olej z nasion bawełny ma wyjątkowe właściwości. Poznaj je wszystkie

canva.com

Olej z nasion bawełny działa nawilżająco oraz regenerująco. To dlatego jest składnikiem wielu kosmetyków. Wspaniale poprawia kondycję skóry, a także włosów. Ma zatem szerokie zastosowanie. Szczególnie poleca się go do stosowania osobom, które borykają się z problemem suchych i zniszczonych pukli. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Reklama

Olej z nasion bawełny - właściwości

Olej z nasion bawełny jest powszechnie stosowany w wielu kosmetykach. Nic w tym dziwnego, ponieważ ma wyjątkowe właściwości, dzięki czemu potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Sama bawełna jest znana ludzkości już od wieków. Służy do produkcji tkanin, które są naturalne i przyjazne dla skóry. Doceniana jest ich delikatność, a także fakt, że są przewiewne. Z kolei z tłoczonych na zimno nasion bawełny indyjskiej powstaje olej, sprawdzający się w pielęgnacji włosów, a także skóry. Roślina jest wykorzystywana również do tworzenia materiałów opatrunkowych.

Olej z nasion bawełny ma lekko żółty odcień i nie ma zapachu. Za to jest źródłem wielu cennych dla organizmu człowieka nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to kwas linolowy, kwas palmitynowy oraz oleinowy. Dodatkowo w składzie znajduje się ogrom witaminy E. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu jest chętnie stosowany w przemyśle kosmetycznym, ponieważ ma zbawienny wpływ na cerę.

Stosuje się go na całym ciele, ponieważ koi podrażnioną skórę, a także sprawdza się w przypadku skóry alergicznej. Dużym atutem jest to, że można go stosować na co dzień. Co ważne nie zatyka porów, za to wspaniale nawilża. Kwasy omega mają rewelacyjne działanie, ponieważ odżywiają, a także zmiękczają. Produkt nie tworzy tłustej warstwy, za to chroni przed utratą wody, dzięki czemu cera pozostaje doskonale nawilżona na dłużej. Regeneruje podrażnioną skórę i sprawia, że jest po prostu idealnie gładka!

W drogeriach stacjonarnych nie bez powodu można znaleźć kremy przeciwzmarszczkowe z olejem z nasion bawełny w roli głównej. Zwalcza pierwsze oznaki starzenia! Tokoferole niwelują wolne rodniki. To oznacza, że olejek ma pozytywny wpływ na odmłodzenie skóry, wygładzając ją oraz nadając blasku. Można go stosować bezpośrednio na skórę twarzy. Jest polecany również na suche skórki wokół paznokci.

Olej z nasion bawełny na włosy

Na włosy olej z nasion bawełny ma niesamowity wpływ. Przede wszystkim wspomaga walkę z suchymi puklami. Jest często głównym składnikiem w szamponach przeciwłupieżowych, nawilża suchą skórę głowy, a także zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Wzmacnia porowate włosy, a dzięki lekkiej konsystencji ich nadmiernie nie obciąża. Można zatem stosować olej z powodzeniem przed myciem, ale również rozmasować kroplę olejku w dłoniach, a następnie nałożyć na końcówki. Suche włosy staną się nawilżone oraz właściwie zabezpieczone. Najlepsze rezultaty uzyskasz, kiedy będziesz stosować produkt regularnie. Najlepiej kilka razy w tygodniu. W przypadku włosów suchych możesz zrobić kilkutygodniową kurację, w której będziesz nakładać olej przed każdym myciem.

Olej z nasion bawełny może być zatem stosowany na całe ciało, ale również idealnie sprawdzi się na włosach, sprawiając, że będą idealnie sprężyste, odżywione i po prostu piękne. Jeżeli marzy Ci się gładka tafla, gęstych, długich włosów - warto, żebyś włączyła go do swojej pielęgnacji.

Olej bawełniany stosuje się również w przemyśle spożywczym

Olej w formie rafinowanej jest często stosowany w produkcji żywności przetworzonej. Zawiera bowiem kwas palmitynowy, który jest konserwantem. Można go spotkać, np. w majonezie. Warto jednak podkreślić, że tego produktu nie powinno się używać powszechnie w kuchni, np. do sałatek czy do smażenia. Powodem jest to, że na plantacjach bawełny stosuje się wiele różnorodnych pestycydów.

Czy olej z nasion bawełny jest toksyczny?

Rafinowany olej powstaje w procesie tłoczenia na zimno nasion bawełny. Należy zaznaczyć, że musi on być poddawany rafinacji. Powodem jest to, że w jego składzie występuje gossypol, który jest szkodliwy dla organizmu człowieka. Ma toksyczne właściwości, a nawet stosuje się go powszechnie w wielu różnorodnych środkach owadobójczych! Jednak bez obaw! Dzięki rafinacji szkodliwy związek jest odizolowywany, dzięki czemu produkt jest w pełni bezpieczny do stosowania na co dzień. Olejku dostępnego w sklepach i drogeriach nie należy jednak spożywać. Jest to produkt odpowiedni do stosowania zewnętrznego.

Bawełna ma wspaniałe właściwości i pięknie wygląda
Źródło: canva.com
Reklama
Reklama