pojęcia kosmetyczne

Co to jest koenzym Q 10?
Co to jest koenzym Q 10?

Choć jest naturalnie wytwarzaną przez organizm substancją, to z wiekiem jego ilość znacznie maleje, co pociąga zarówno zdrowotne, jak i urodowe skutki. Konsekwencją jest niewydolność krążenia, zaburzenia pracy serca i ciśnienia, osłabienie systemu immunologicznego, spadek metabolizmu i... postępujące procesy starzenia. W tym czasie niezbędna jest więc suplementacja „na surowo” tzn. dieta obfitująca w warzywa i owoce (zawierają koenzym Q10, a więc uzupełniają braki) lub ta farmakologiczna. Koenzym Q10 zapewnia komórkom energię i wpiera ich system obronny dzięki czemu skutecznie chroni przed atakami wolnych rodników. W ten sposób znacznie spowalnia procesy starzenia i sprzyja profilaktyce antynowotworowej.

Czw. 29 listopada

Co to są dermokosmetyki?
Co to są dermokosmetyki?

Dermokosmetyki zawierają aktywne biologiczne substancje i wysokiej jakości wodę termalną, które w połączeniu mają za zadanie naprawiać mankamenty skóry. Są one efektem pracy dermatologów, chemików i kosmetologów i produkuje się je w sterylnych warunkach. Z tego względu przed wypuszczeniem ich na rynek przechodzą szereg testów laboratoryjnych. Do tego zazwyczaj są bezbarwne i bezzapachowe oraz wyróżnia je znikoma ilość konserwantów, co czyni je idealnymi produktami dla alergików.

Pon. 5 listopada

Informacje na opakowaniu kosmetyków – na co zwrócić szczególną uwagę?
Informacje na opakowaniu kosmetyków – na co zwrócić szczególną uwagę?

Przede wszystkim fakt, iż produkt nie był testowany na zwierzętach. Nie mnie ważne jest także to, ważne jest także to czy nie zawiera freonów, czyli związków niebezpiecznych dla ozonu. Choć obecnie powinno być to normą.

Czw. 1 marca

Trudne słowa na O
Trudne słowa na O

Oczar wirginijski (Hamamelis) - liście i kora są bogatym źródłem polifenolokwasów, garbników, saponin. Ekstrakt wykazuje działanie przeciwzapalne, ściągające, bakteriobójcze, ograniczające wydzielanie łoju. Poprawia krążenie podskórne i ukrwienie skóry. Wycisza dolegliwości skóry z tendencją do rozszerzonych naczynek. Działa ujędrniająco, nadaje skórze ładny koloryt.

Pon. 14 czerwca

Trudne słowa na N
Trudne słowa na N

Nagietek lekarski (Calandula oficinalis) - już w czasach starożytnych stosowany jako środek odmładzający. Zawiera m.in. saponiny, karotenoidy, czyli prekursory witaminy A, fitosterole, kwasy organiczne. Działa kojąco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie grzybobójczo. Stosowany zewnętrznie wpływa korzystnie na właściwy wzrost nabłonka, przyspiesza ziarninowanie i bliznowacenie uszkodzonej skóry. Regeneruje, nawilża, tonizuje, oczyszcza i zmiękcza naskórek. Hamuje łuszczenie się skóry, chroni ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Zmniejsza kruchość naczyń włosowatych. Chętnie stosowany w preparatach do pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do infekcji i podrażnień.

Śr. 2 czerwca

Trudne słowa na M
Trudne słowa na M

Masło kakaowe - tłuszcz pozyskiwany poprzez tłoczenie nasion kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) o przyjemnym zapachu kakao. Topi się w temperaturze zbliżonej do temperatury ciała ludzkiego. Natłuszcza i uelastycznia skórę. Wykazuje korzystne działanie w stosunku do skóry suchej, w stanach zapalnych i oparzeniach słonecznych.

Sob. 22 maja

Trudne słowa na L
Trudne słowa na L

Lanolina - produkt uboczny otrzymywany przy oczyszczaniu wełny owczej. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "lano", co oznacza wełna. Zaliczana do grupy wosków. Pod względem chemicznym kompleksowa mieszanina estrów i poliestrów wysoko-cząsteczkowych alkoholi i kwasów tłuszczowych, wolnych alkoholi i steroli oraz śladowej ilości kwasów i węglowodorów. Skład chemiczny lanoliny jest podobny do naturalnej wydzieliny gruczołów łojowych - sebum. Doskonale wchłania się w skórę, uzupełnia jej barierę lipidową i hamuje utratę wody, dzięki czemu działa zmiękczająco i nawilżająco. Powoduje gładkość i zmniejszenie szorstkości skóry. Stosowana jako środek oczyszczający, wygładzający, natłuszczający, uelastyczniający skórę.

Pt. 14 maja

Trudne słowa na K cz.3
Trudne słowa na K cz.3

Kwas glikolowy - naturalny składnik, występujący w trzcinie cukrowej, zaliczany do AHA. Najpopularniejszy przedstawiciel tej grupy. Ma dużą zdolność penetrowania, nie powoduje alergii, jest dobrze tolerowany przez skórę. W preparatach stosowany w różnych stężeniach. W kremach kosmetycznych wykazuje silne działanie nawilżające, złuszcza powierzchownie warstwę rogową naskórka. Pobudza działanie fibroplastów, dzięki czemu wspomaga odnowę i regenerację skóry właściwej.

Śr. 14 kwietnia

Trudne słowa na K cz.2
Trudne słowa na K cz.2

Keratyna - białko należące do skleroprotein - grupy białek włóknistych. Główny składnik naskórka, włosów, włókien wełny, paznokci, kopyt, rogów i piór. W składzie strukturalnym zawiera cystynę, aminokwas siarkowy, zapewniający mu trwały efekt kondycjonujący. Działa regenerująco w stosunku do włókna włosowego, chroni je przed różnorodnymi uszkodzeniami. Stosowany w środkach kondycjonujących, płynach do trwałej ondulacji, farbach do włosów. Wykazuje działanie ochronne w stosunku do skóry i włosów przed anionowymi związkami powierzchniowo czynnymi (ZPC). Kinetyna - naturalna substancja z grupy cytokinin, roślinnych odpowiedników cytokin. Pobudza wiele procesów fizjologicznych, w tym także aktywność fibroplastów odpowiedzialnych za produkcję kolagenu i elastyny. Umożliwia prawidłowe odtwarzanie substancji sterujących procesami fizjologicznymi w komórce. Stosowana w kremach aplikowanych na skórę, opóźnia i zapobiega niekorzystnym zmianom spowodowanym jej starzeniem. Koenzym Q 10 - znany również jako ubichinon. Substancja witaminopodobna, określana często mianem eliksiru młodości. Stymuluje biologiczne funkcje skóry, katalizuje niezbędne do życia procesy zachodzące w komórkach, chroni je przed niedotlenieniem, poprawia ich metabolizm i regenerację. Zwiększa zdolności obronne naskórka, neutralizuje wolne rodniki, zabezpiecza skórę przed zanieczyszczeniam środowiska, zwiększa jej jędrność, powoduje zmniejszenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia skóry. Kofeina - związek zaliczany do grupy alkaloidów purynowych. Stymuluje przemianę materii i przyczynia się do usuwania złogów tłuszczu, a także ze względu na efekt drenażu tkanek działa wyszczuplająco i detoksykująco. Poprawia mikrokrążenie krwi w tkankach skóry, zwiększa jej sprężystość. Stosowana w preparatach wyszczuplających i antycellulitowych. Kolagen - białko zwierzęce, w tym także ludzkie, podstawowy składnik włóknistej tkanki łącznej i materiał budulcowy skóry. Odpowiada m. in. za elastyczność, sprężystość i gładkość skóry. Biopolimer wyróżniający się nadzwyczajną zdolnością wiązania wody. Za najcenniejszy dla kosmetyki uważany jest kolagen III, znany również jako "kolagen natywny" lub tropokolagen, będący rozpuszczalną w wodzie frakcją kolagenu tkanki łącznej młodych cieląt. Charakteryzuje się on doskonałymi własnościami błonotwórczymi, a jego roztwory nie są lepkie. Podobnie jak keratyna ze względu na swoje amfoteryczne własności stanowi barierę ochronną dla skóry i włosów przed anionowymi związkami powierzchniowo czynnymi (ZPC). Konserwanty - surowce chemiczne hamujące rozwój mikroorganizmów w kosmetyku, czyli zapewniające mu określoną stabilność mikrobiologiczną. Mają one za zadanie utrzymywać wyroby kosmetyczne w stanie pozbawionym zanieczyszczeń podczas ich wytwarzania, pakowania, a także podczas całego okresu ich stosowania, co jest szczególnie istotne dla preparatów mających kontakt z oczami czy jamą ustną. Krwawnik (Achillea millefolium L.) - wyciąg zawiera chamazulen, garbniki, fitosterole, flawonoidy i witaminę C. Przyczynia się do łatwiejszego gojenia uszkodzonego naskórka. Łagodzi podrażnienia, stany zapalne, działa kojąco. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, ściąga pory i oczyszcza przetłuszczającą się cerę. Chroni skórę przed szkodliwym wpływem środowiska. Źródło Słowniczek składników kosmetycznych cz. I

Pon. 29 marca

Trudne słowa na K cz.1
Trudne słowa na K cz.1

Kaolin - rozdrobniona glinka o silnych właściwościach higroskopijnych. Ma właściwości absorbowania nadmiaru łoju. Wykorzystywana w preparatach oczyszczających, ściągających, zamykających pory.

Sob. 13 lutego

Trudne słowa na G
Trudne słowa na G

Garbniki - związki naturalne, odznaczające się zdolnością do trwałego wiązania z proteinami. Działają ściągająco, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie. Z białkami skóry tworzą na jej powierzchni warstwę ochronną, dzięki czemu zmniejszają uczucie pieczenia i swędzenia. Znajdują zastosowanie w preparatach do kąpieli, szamponach, lotionach, mydłach, kremach i maseczkach przeznaczonych do pielęgnacji skóry tłustej, łojotokowej.

Wt. 2 lutego

Trudne słowa na F
Trudne słowa na F

Nd. 24 stycznia

Trudne słowa na E
Trudne słowa na E

Ekstrakty roślinne - układy pozyskiwane z całych roślin lub ich części za pomocą ekstrakcji odpowiednio dobranym rozpuszczalnikiem, najczęściej alkoholem etylowym, glikolem propylenowym lub olejami roślinnymi. Stosowane w celu podwyższenia wartości funkcjonalnej kosmetyku. W zależności od zawartości związków czynnych opóźniają procesy starzenia skóry, nawilżają, ściągają i napinają skórę, pochłaniają promieniowanie UV, wybielają i likwidują przebarwienia, łagodzą podrażnienia, stymulują krążenie w naczyniach krwionośnych. Wchodzą w skład większości preparatów zarówno do pielęgnacji skóry jak i włosów.

Wt. 12 stycznia

Trudne słowa na C i D
Trudne słowa na C i D

Wt. 5 stycznia

  • Strona z