Trudne słowa na N

Środa, 2 czerwca 2010 | Uroda, Lifestyle
Oceń:
4.1 / 8 głosów

body scrubNagietek lekarski (Calandula oficinalis) - już w czasach starożytnych stosowany jako środek odmładzający. Zawiera m.in. saponiny, karotenoidy, czyli prekursory witaminy A, fitosterole, kwasy organiczne. Działa kojąco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie grzybobójczo. Stosowany zewnętrznie wpływa korzystnie na właściwy wzrost nabłonka, przyspiesza ziarninowanie i bliznowacenie uszkodzonej skóry. Regeneruje, nawilża, tonizuje, oczyszcza i zmiękcza naskórek. Hamuje łuszczenie się skóry, chroni ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Zmniejsza kruchość naczyń włosowatych. Chętnie stosowany w preparatach do pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do infekcji i podrażnień.

NMF - natural moisturizing factor, czyli naturalny czynnik nawilżający skórę, będący składnikiem warstwy rogowej i zapewniający skórze odpowiednie nawilżenie. Wieloskładnikowa mieszanina zwierająca m. in. aminokwasy, sól sodową kwasu piroglutaminowego, mocznik, glikozoaminę. W kosmetyce stosowane bądź mieszaniny bądź pojedyncze związki spośród jego składników.

NNKT - mieszanina egzogennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego, linolenowego i arachidonowego, w kosmetyce określana mianem witaminy F. Działa immunostymulująco na cały organizm. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Korzystnie wpływa na przyswajanie witamin E, A i D. Przyspiesza regenerację komórek tkanki skórnej. Odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka, normalizuje jego fizjologiczne właściwości ochronne. Do objawów niedoboru NNKT należą zaburzenia w funkcjonowaniu skóry, w wyniku których wykazuje ona objawy wczesnego starzenia się. NNKT stosowane miejscowo mogą być włączane w strukturę błony komórek warstwy korneocytowej. Normalizując międzykomórkowe warstwy lipidowe i poprawiając funkcjonowanie bariery ochronnej naskórka, przeciwdziałają utracie wody i hamują procesy starzenia skóry. Z tego powodu często określane mianem czynnika regulującego jej gospodarkę wodno-lipidową. Następstwem zaburzeń w funkcjonowaniu skóry związanych z niedoborem NNKT może być również trądzik. Miejscowe ich zastosowanie w znaczący sposób łagodzi jego objawy.

Źródło Słowniczek składników kosmetycznych

Podobne tematy