Trudne słowa na K cz.3

Środa, 14 kwietnia 2010 | Lifestyle, Uroda, Ciało
Oceń:
4.1 / 13 głosów

nourishing creamKwas glikolowy - naturalny składnik, występujący w trzcinie cukrowej, zaliczany do AHA. Najpopularniejszy przedstawiciel tej grupy. Ma dużą zdolność penetrowania, nie powoduje alergii, jest dobrze tolerowany przez skórę. W preparatach stosowany w różnych stężeniach. W kremach kosmetycznych wykazuje silne działanie nawilżające, złuszcza powierzchownie warstwę rogową naskórka. Pobudza działanie fibroplastów, dzięki czemu wspomaga odnowę i regenerację skóry właściwej.

Kwas hialuronowy - składnik tkanki łącznej, ciała szklistego i chrząstek stawowych. Posiada własności higroskopijne, warunkujące prawidłowe uwodnienie międzykomórkowej tkanki łącznej. Stanowi naturalną barierę chroniącą tkanki przed infekcją bakteryjną. W kosmetyce on oraz jego sól sodowa uważane są za jedne z najlepszych środków nawilżających i chroniących naskórek przed wysychaniem.

Kwas kojowy - substancja o udowodnionych właściwościach odbarwiających. Silny czynnik depigmentacyjny, zmniejszający syntezę melaniny. Blokuje aktywność tyrozynazy, dzięki czemu zapobiega nadmiernej pigmentacji. Składnik kosmetyków najnowszej generacji stosowanych do rozjaśniania plam i ujednolicania kolorytu skóry. Wykazuje także działanie antybakteryjne oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Preparaty zawierające ten składnik nie tylko rozjaśniają przebarwienia, ale działają również przeciwzmarszczkowo i nawilżająco.

Kwas gamma-linolenowy - GLA, kwas z grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, NNKT. Prekursor wielu układów ludzkiego organizmu, między innymi prostaglandyn i prostacyklin regulujących niektóre czynności skóry. Jego niedobory mogą powodować podatność na alergie, nadmierne rogowacenie i złuszczanie naskórka. Miejscowe stosowanie preparatów zawierających ten kwas przynosi wymierne efekty kosmetyczne. Składnik kremów, mleczek, maseczek odżywczych.

Kwas mlekowy - przedstawiciel kwasów owocowych, naturalny produkt przemian biochemicznych. Występuje w wielu produktach spożywczych m. in. kwaśnych ogórkach, kapuście, mleku, kefirze. Środek łagodnie zakwaszający i zmieniający skład flory bakteryjnej. Działa złuszczająco, dzięki czemu przyspiesza odnowę naskórka, wygładza i odświeża skórę oraz poprawia jej koloryt. Odgrywa ważną rolę w procesie pielęgnacyjnym torebki włosa. Stosowany w preparatach pielęgnacyjnych, wybielających oraz płukankach do włosów.

Kwas retinowy - znany również jako retin A, pochodna retinolu, czyli witaminy A. Reguluje procesy metaboliczne w komórkach naskórka. Pod jego wpływem zostaje usunięta jego zewnętrzna warstwa rogowa. Cera staje się jaśniejsza, bardziej gładka, delikatniejsza w dotyku. Oddziaływuje również na zmiany umiejscowione głębiej, w skórze właściwej. Pobudza do pracy jej komórki, co z kolei wpływa na podwyższenie syntezy kolagenu, którego w starzejącej skórze jest coraz mniej.face cream

Kwas salicylowy - związek z grupy beta-hydroksykwasów. Reguluje odnowę komórkową, działa złuszczająco, usuwa zewnętrzne warstwy naskórka przyczyniając się do jego regeneracji i odnowy. Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, stosowany w preparatach złuszczających, przeciwtrądzikowych.

Kwasy nukleinowe - DNA i RNA - pozyskiwane z surowców roślinnych, doskonale przyswajane przez skórę, czynniki nawilżające i odżywcze. Przyspieszają odnowę komórek, usprawniają ich metabolizm. Chronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Stosowane w kosmetykach nowej generacji o silnym działaniu regenerującym i przeciwzmarszczkowym.

Kwasy owocowe - powszechnie nazywane alfa-hydroksykwasami, często określane są ogólnie przyjętym skrótem AHA pochodzącym od angielskiej nazwy Alpha-Hydroxy Acid. Do najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych w kosmetyce należą: kwas glikolowy, winowy, mlekowy, jabłkowy, cytrynowy. Wbrew swojej nazwie, występują w stanie naturalnym w przyrodzie nie tylko w różnych owocach, ale także w warzywach, trzcinie cukrowej, kwaśnym mleku. Mają właściwości rozluźniania warstwy korneocytowej naskórka i ułatwiają jego złuszczanie się, dzięki czemu zapewniają efekt peelingu stymulującego odnowę komórkową. Powodują pobudzenie produkcji kolagenu i elastyny, co jest szczególnie pożądane w przypadku pielęgnacji cery dojrzałej. Poprawiają stan skóry suchej, odwodnionej, z objawami starzenia, powodują wygładzenie zmarszczek i bruzd oraz ogólną poprawę jej wyglądu. Rozjaśniają plamy pigmentacyjne (np. starcze, wątrobowe). Przeciwdziałają keratozom, ułatwiając wchłanianie innych substancji, w tym odżywczych i regenerujących, takich jak: witaminy, kwas hialuronowy itp.

Źródło Słowniczek składników kosmetycznych cz. I

Podobne tematy