Quantcast

Olej z czarnuszki - zalety, zastosowanie w kosmetyce, najważniejsze właściwości. Wszystko, co chcesz wiedzieć

Olej z czarnuszki - zalety, zastosowanie w kosmetyce, najważniejsze właściwości. Wszystko, co chcesz wiedzieć

Olej z czarnuszki - zalety, zastosowanie w kosmetyce, najważniejsze właściwości. Wszystko, co chcesz wiedzieć

Canva.com

Olej z czarnuszki to naturalny produkt, który nazywany jest czasami „złotem faraonów", ponieważ stosowany był już w czasach starożytnych (a dokładniej w antycznym Egipcie). Olej z czarnuszki ma wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych i kosmetycznych, dzięki czemu jest popularnym produktem.

Reklama

Czym jest olej z czarnuszki?

Czarnuszka jest rośliną, która znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce, kuchni, farmaceutyce i innych branżach. Czasami czarnuszka nazywana jest także kminem czarnym lub kminem egipskim. Najważniejszą cechą tej rośliny jest jej kolor, ponieważ kwiaty czarnuszki mają barwę niebieską lub białą. Największe znaczenie dla konsumentów mają jednak same owoce rośliny oraz nasiona czarnuszki siewnej. Dobrze pamiętać o tym, że produkt pozyskiwany jest właśnie z nasion czarnuszki siewnej, a także owoców.

Sam olej z czarnuszki często jest nazywany „złotem faraonów", ponieważ był jednym z często stosowanych składników w starożytnym Egipcie.Sam olej z czarnuszki siewnej był podobno stosowany przez faraonów, przy czym warto dodać, że składnik ten rośnie w Azji oraz Europie Wschodniej.

Opisując tą substancję, warto dodać, że smak oleju jest gorzki, zapach jest dosyć intensywny, a dodatkowo olej ma dosyć specyficzny smak.

W składzie oleju z czarnuszki można znaleźć wiele ważnych substancji, które mają znaczenie w kontekście zdrowia i urody, a znajdują się tam:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • witamina E,
  • beta-karoten,
  • minerały: wapń, fosfor, magnez,
  • aminokwasy.

Warto pamiętać o tym, że olej z czarnuszki jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dodatkowo znajdują się tam olejki eteryczne. W kontekście zdrowotnym olej z czarnuszki obniża ciśnienie krwi, jest odpowiedni na alergiczny nieżyt nosa, a także zapalenie oskrzeli. Dodatkowo olej z czarnuszki tłoczony na zimno jest często składnikiem wielu potraw, a więc stosowany jest w kuchni. Dodatkowo nasiona czarnuszki cechują się ciekawym smakiem i zapachem, więc często są stosowane w trakcie przygotowywania domowych potraw.

Ten składnik ma jednak także wiele ważnych właściwości w kosmetyce, ponieważ działa korzystnie na skórę. Olej z czarnuszki ma w składzie kwas linolowy, kwas oleinowy i witaminę E, a tym samym nawilża skórę.

Właściwości oleju z czarnuszki w kosmetyce

Olej z czarnuszki ma wiele pozytywnych właściwości, można stosować go na skórę twarzy i ciała oraz na włosy.

Zastosowanie oleju z czarnuszki na twarz

Przede wszystkim olej z czarnuszki ma następujące zalety kontekście skóry twarzy:

  • ma działanie przeciwalergiczne, a tym samym polecany jest osobom z różnymi uczuleniami, cerą alergiczną, a także problemami skórnymi,
  • odpowiedni do pielęgnacji cery trądzikowej, suchej i mieszanej,
  • zapewnia nawilżenie,
  • olej tłoczony ma także działanie oczyszczające, a tym samym jest odpowiedni dla osób ze skórą tłustą,
  • regeneruje skórę podrażnioną, zmęczoną, łagodzi także stany zapalne,
  • zmniejsza ilość zaskórników,
  • spowalnia proces powstawania zmarszczek, a także starzenia się skóry, a więc jest odpowiedni dla osób w różnym wieku,
  • ma działanie antyoksydacyjne i antybakteryjne,
  • poprawia jędrność, a także elastyczność skóry.

Można więc stosować olej z czarnuszki na twarzy i w ten sposób zadbać o jej wygląd.

Zastosowanie oleju z czarnuszki siewnej na włosy

Olej z czarnuszki stosowany na włosy może być świetnym rozwiązaniem w wielu sytuacjach. Ten produkt idealnie sprawdza się nie tylko na same włosy, ale także na scalp, a więc skórę głowy. Do najważniejszych właściwości oleju z czarnuszki na włosy można zakwalifikować:

  • odżywienie cebulek włosowych,
  • wzmocnienie włosów,
  • łagodzenie stanów zapalnych,
  • zmniejszenie występowania łupieżu,
  • spowolnienie procesu przetłuszczania się włosów.

Dodatkowo olej z czarnuszki sprawia, że rozczesywanie włosów jest znacznie łatwiejsze i prostsze, a także chroni przed rozdwajaniem końcówek. Warto pamiętać o tym, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz olejki eteryczne sprawiają, że olej z czarnuszki jest jednym z popularniejszych produktów dla włosomaniaczek, a więc kobiet (i ogólnie innych osób) dbających o swoje włosy.

Olej z czarnuszki należy nakładać na minimum 30 minut na skórę głowy oraz włosy, aby uzyskać jak najlepsze efekty. Dodatkowo ten składnik można dodać do samodzielnie stworzonych maseczek na włosy oraz do gotowych produktów kosmetycznych. Po nałożeniu oleju z czarnuszki najlepiej umyć włosy delikatnym szamponem. Spore znaczenie ma także regularne nakładanie oleju z czarnuszki.

W jakich kosmetykach można znaleźć olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki można znaleźć w wielu znanych produktach kosmetycznych. Produkt ten znajduje się między innymi w szamponach, odżywkach do włosów, serach, maskach do skóry głowy oraz włosów, a także kremach do twarzy. Olej z czarnuszki można także kupić jako produkt samodzielny, a następnie wystarczy tylko połączyć go z innym kosmetykiem, na przykład kremem lub szamponem.

Czy warto stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki ma wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych i kosmetycznych. Warto wykorzystywać ten produkt w codziennej pielęgnacji skóry twarzy, ciała, oraz włosów. W ten sposób można zadbać o swój wygląd, a przy okazji także o zdrowie.

Ten składnik jest doskonały zarówno w kontekście skóry, jak i włosów, a także często stosowany jest w przypadku różnych problemów zdrowotnych.

Przeciwskazania do stosowania oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki nie wiąże się właściwie z żadnymi działaniami ubocznymi, a więc nie ma tutaj konkretnych przeciwskazań. Oczywiście w niektórych przypadkach może pojawić się alergia na olej z czarnuszki lub konkretne składniki. Zawsze warto przeprowadzić test uczuleniowy, a w sytuacji, gdy pojawia się reakcja alergiczna, to należ zrezygnować ze stosowania produktu. W przypadku kobiet w ciąży i pań karmiących dzieci, najlepiej skontaktować się z lekarzem.

W zdecydowanej większości przypadków olej z czarnuszki nie powoduje jednak żadnych skutków ubocznych.

Nasiona czarnuszki w drewnianej miseczce
Źródło: Pixabay
Reklama
Reklama