Quantcast

Olej z orzechów włoskich - co warto o nim wiedzieć?

Olej z orzechów włoskich - co warto o nim wiedzieć?

Olej z orzechów włoskich - co warto o nim wiedzieć?

Canva

Ten produkt posiada w swoim składzie wiele niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozyskanych z orzechów włoskich tłoczonych na zimno. Dzięki temu olej z orzechów włoskich charakteryzuje się zdrowym i zbawiennym na nasz organizm składem. Ma właściwości pielęgnacyjne, lecznicze, a także kulinarne. Właśnie dlatego jest wart swojej ceny. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Reklama

Co to jest olej z orzechów włoskich?

Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno posiada dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas linolowy oraz kwas oleinowy. Powstaje ze starannie wyselekcjonowanych orzechów włoskich. Ma żółto-brązowy kolor i jest widoczny charakterystyczny naturalny osad. Ten produkt obfituje w kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone. Poza tym zawiera witaminy A, E, K i z grupy B. Warto mieć na uwadze fakt, że tylko w 9% występują w oleju kwasy tłuszczowe nasycone.

Właściwości oleju z orzechów włoskich

Oleje wspierają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a poziom trójglicerydów zostaje zmniejszony, co wpływa na układ krążenia i niski poziom cholesterolu. Olej tłoczony na zimno dodatkowo poprawia pamięć, wspomaga pracę jelit i jest ważnym składnikiem dążącym do prowadzenia zdrowego trybu życia. Są to tzw. zdrowe tłuszcze, które charakteryzują się delikatnym orzechowym smakiem. To z kolei pozwala mu nierzadko "rządzić" w kuchni. Jednak nie warto go stosować do smażenia, gdyż dobroczynne kwasy tłuszczowe ulotnią się pod wpływem temperatury.
olej-z-orzechow w butelce i naczyniu Canva

Zastosowanie kosmetyczne oleju z orzecha włoskiego

Olej z orzechów włoskich świetnie nadaje się do ciała, włosów i twarzy. Ma więc szerokie wykorzystanie w kosmetyce nie tylko jako samodzielny produkt, ale także również jako składnik innych kosmetyków. Poniżej przedstawiliśmy zalety tego produktu.

Zastosowanie oleju z orzechów włoskich na skórę

W kwestii ciała olej z orzechów włoskich działa wyszczuplająco. Ma on podobne działanie, jak zielona herbata. Oprócz tego jeśli masz suchą skórę, to stosowanie oleju może pomóc w nawilżeniu ciała, a także w zapobieganiu utraty wody z warstw skóry. Poza tym służy odbudowie naturalnej bariery skóry i regeneracji naskórka, co zauważają osoby z łuszczycą. Dodatkowo aromat orzechów często jest wykorzystywany podczas masaży relaksacyjnych. Szybko się też wchłania.

Ten tłuszcz jest również pomocny w walce z tłustą i trądzikową skórą. Wszystko dlatego że działa przeciwzapalnie, nie zapycha porów, lecz zapewnia nawilżenie i regulację wydzielania sebum. To z kolei sprawia, że usuwa wolne rodniki, niweluje niedoskonałości, usuwa opryszczki i egzemy, a także poprawia sprężystość skóry. Składniki odżywcze zawarte w oleju, witaminy i kwasy spowalniają procesy starzenia się skóry i działają przeciwzmarszczkowo. Właśnie dlatego jest odpowiednim wyborem dla dojrzałych osób.

Warto również mieć na uwadze fakt, że olej nie pozostawia tłustego filtru na skórze i jest w pełni bezpieczny.
kobieta wykonuje olejowanie włosów canva

Zastosowanie oleju z orzechów włoskich do włosów

Olej z orzechów włoskich świetnie sprawdzi się do olejowania włosów. To zabieg znany od dawna, lecz popularny dopiero teraz. Można go bezpiecznie wykonać w domu. Wystarczy, że na włosy równomiernie nałożysz łyżkę oleju i rozprowadzisz po kosmykach. Aby spotęgować działanie oleju, należy zastosować maskę pielęgnacyjną. Po umyciu pasma włosów są odpowiednio nawilżone, gładkie, odżywione, a także otrzymują specjalną barierę ochronną, która zapobiega przed działaniem szkodliwych warunków atmosferycznych np. słońcem, czy mrozem. Warto wykonywać ten zabieg w przypadku włosów z dużą porowatością.

Jak przechowywać olej z orzechów włoskich?

Przede wszystkim olej z orzechów włoskich powinien być przechowywany jak najkrócej, gdyż dość szybko zjełczeje od jego otworzenia. Zazwyczaj jest wlewany do buteleczek z ciemnego szkła, gdyż sam olej nie powinien mieć kontaktu ze światłem. Właśnie dlatego powinniśmy trzymać olej z orzechów włoskich w zamknięciu np. w szafce w temperaturze pokojowej.
olej-z-orzechow na cieście Canva

Inne zastosowanie oleju z orzechów włoskich

Olej z orzechów włoskich jest doskonałym dodatkiem do deserów podawanych na zimno, np. do naleśników, czy ciast, gdyż ich delikatny smak podkręci potrawy. Oprócz tego olej z orzechów włoskich wzbogaci smak sałatek, czy sosów. Jednak nie należy podgrzewać ani smażyć potraw z tym olejem, gdyż jego wartość odżywcza spadnie do zera, a sam olej z orzechów włoskich przemienia się w gorzki, wręcz wyrazisty smak.

Reklama
Reklama