Quantcast

Christina Aguilera - historia kariery muzycznej i filmowej, życie prywatne, perfumy. Wszystko, co chcesz wiedzieć

Christina Aguilera - historia kariery muzycznej i filmowej, życie prywatne, perfumy. Wszystko, co chcesz wiedzieć

Christina Aguilera - historia kariery muzycznej i filmowej, życie prywatne, perfumy. Wszystko, co chcesz wiedzieć

EAST NEWS/SPLASH NEWS

Christina Aguilera to amerykańska wokalistka, a także aktorka i osobowość telewizyjna. Aguilera znana jest z wielu hitów muzycznych wydanych na początku XXI wieku. Swoją karierę rozpoczynała w tym samym czasie co Britney Spears oraz Justin Timberlake, znani z klubu „Myszki Miki". Christina Aguilera wydała 6 albumów studyjnych i aż 37 singli.

Reklama

Christina Aguilera - wiek, miejsce urodzenia, życie prywatne

  • Nazwisko i imię: Aguilera Christina
  • Pełne imię i nazwisko: Christina María Aguilera
  • Nazwisko panieńskie: Aguilera
  • Data urodzenia: 18 grudnia 1980 roku
  • Wiek: 41 lat
  • Miejsce urodzenia: Nowy Jork
  • Znak zodiaku: Strzelec
  • Wzrost: 1,57 m
  • Stan cywilny: po rozwodzie
  • Partner: Matthew D. Rutler (od 2014 roku)
  • Były mąż: Jordan Bratman (od 2005 do 2011 roku)
  • Dzieci: Max Liron Bratman, Summer Rain Rutler
  • Wykształcenie: średnie
  • Zawód: piosenkarka
  • Instagram: instagram.com/xtina/
  • Twitter: twitter.com/xtina

Christina Aguilera - dzieciństwo i początki kariery

Christina Aguilera urodziła się 18 grudnia 1980 roku w Nowym Jorku i już w dzieciństwie wykazywała talent muzyczny. W 1992 roku udało jej się dostać do klubu Myszki Miki, znanego jako miejsce, w którym młode talenty wyrastały na muzyczne gwiazdy. Do tego klubu należały także takie osoby jak Britney Spears, Justin Timberlake. Później Disney stworzył bardziej nowoczesne wersje i w ten sposób powstała między innymi „Hannah Montana".

Christina Aguilera była jedną z gwiazd Klubu Myszki Miki aż do 1994 roku, a później zaczęła jeździć po świecie i szkolić swój talent muzyczny. Jedną z jej ważnych podróży była ta do Japonii, która zaowocowała stworzeniem teledysku do filmu animowanego „Mulan". Piosenka „Reflection" stała się pierwszym szerzej znanym utworem Aguilery, a dzięki temu młoda piosenkarką otrzymała nominację do Złotych Globów.

Wielki sukces muzyczny

W 1999 roku ukazał się pierwszy album muzyczny piosenkarki pod tytułem „Christina Aguilera", czyli po prostu jej imieniem i nazwiskiem. To właśnie z tej płyty pochodzą takie przeboje jak „Genie in a bot tle", „What a Girl wants" oraz „I turn to you". Pierwszy z wymienionych utworów szybko dotarł do rankingów list przebojów. „Genie in a bottle" to piosenka, która utrzymywała się na pierwszym miejscu listy Billboard Hot 100 przez aż 5 tygodni. Cały debiutancki album okazał się być ogromne sukcesem, a sama wokalistka zaczęła być doceniana nie tylko przez publiczność, ale także krytyków muzycznych.

Z kolei utwór „What a Girl wants" stał się pierwszym singlem XXI wieku, ponieważ został wydany pod koniec grudnia 1999 roku. W lipcu 2000 roku Christina Aguilera ruszyła w swoją pierwszą trasę koncertową i wydała DVD z zapisem koncertu oraz teledyskami. W kolejnych miesiącach piosenkarka pracowała nad swoim albumem w wersji hiszpańskojęzycznej (były to te same piosenki, co w wersji oryginalnej, jednak nagrane po hiszpańsku).

W 2001 roku Christina Aguilera osiągnęła kolejny sukces, a jej kariera nabrała zawrotnego tempa. To właśnie wtedy ukazały się takie hity jak „Nobody wanta to be Lonely" w duecie z Ricky Martinem oraz „Lady Marmolade" z Lil' Kim, Pink i Missy Elliot.

Kolejne sukcesy i nowe płyty

W 2001 roku Christina Aguilera zmieniła swój styl muzyczny oraz wizerunek. Nowy album ukazał się w 2002 roku i stał się ogromnym hitem. Pierwszą piosenką był utwór „Dirrty", który osiągnął doskonałe wyniki w Europie, natomiast nie w Stanach Zjednoczonych. Teledysk ukazywał kobietę znacznie bardziej wyzwoloną, a piosenka była bardzo energetyczna.

Na kolejne single zostały wybrane takie utwory jak: „Beautiful", „Fighter", „Can't hold us down" oraz „The Voice Within".

W 2006 roku pojawił się kolejny album, czyli „Back to basics", który okazał się kolejnym sukcesem. Muzyka była bardziej w stylu retro, odwołująca się do lat 30. i 40. XX wieku, jednak oczywiście w znacznie nowocześniejszych aranżacjach. Ogromną popularność zyskały takie piosenki i teledyski jak „Ain't no other man", „Hurt" oraz „Candyman" (ten ostatni został odznaczony także za najlepszą choreografię).

Dwa lata później Christina Aguilera wydała składankę największych hitów, czyli „Keeps Gettin’ Better – A Decade of Hits", na której pojawiły się przede wszystkim piosenki znane już, jednak dodatkowo na płycie znalazły się zupełnie nowe utwory.

W 2010 roku dalsza kariera Christiny Aguilery nabrała tempa, ponieważ na rynek wyszła nowa płyta „Bionic" oraz film„Burleska" z piosenkarką w roli głównej. Kolejne albumy muzyczne nie okazały się jednak tak dużymi sukcesami, ponieważ zarówno „Lotus", jak i „Liberation" nie stały się hitami mimo bardzo ciekawej warstwy muzycznej, wokalnej i tekstowej.

Dyskografia

Christina Aguilera wydała następujące płyty:

  • „Christina Aguilera" - 1999
  • „Mi Reflejo" - 20000
  • „My kind of Christmas" - 2000
  • „Stripped" - 2002
  • „Back to Basics" - 2006
  • „Keeps Gettin’ Better – A Decade of Hits" - 2008
  • „Bionic" - 2010
  • „Lotus" - 2012
  • „Liberation" - 2018

Filmografia

Christina Aguilera jest także znana z wielu ról filmowych, a do najważniejszych należą:

  • „Rolling Stones w blasku świateł"  - 2008
  • „Burleska" - 2010
  • „Kochanek idealny" - 2018

Dodatkowo Christina Aguilera była zaangażowana w teleturniej „The Voice".

Nagrody

Christina Aguilera zdobyła wiele nagród muzycznych i została doceniona jako piosenkarka, a do najważniejszych należą:

  • Grammy - 6 nagród
  • Billboard Music Video Awards - 2000
  • Rolling Stone Music Awards - 2004
  • MTV Europe Music Awards - 2006
  • ALMA Awards - 2000, 2002, 2012
  • The Advocate Awards- 2004
  • ASCAP Pop Music Awards - 2004, 2005, 2008
  • Annual Choreographer Media Honors - 2008
  • Amazon Music Awards - 2010
  • The Abbey’s Gay Walk of Fame - 2011
  • AMFT Awards - 2013, 2018
  • People’s Choice Awards - 2013
  • MTV Video Music Awards - 2003, 2006
  • MTV European Music Awards - 2001

Christina Aguilera jest jedną z najbardziej wyróżnionych wokalistek.

Perfumy Christina Aguilera

Christina Aguilera w swojej karierze zajmowała się nie tylko nagrywaniem nowych albumów i graniem w filmach, ale także tworzeniem perfum. Obecnie w ofercie wielu sklepów dostępne są różne perfumy Christina Aguilera. Zdecydowaną popularność zyskała woda perfumowana „Christina Aguilera". Zapach jest orientalno-kwiatowy, lekko słodki i z dodatkiem zmysłowości.

Flakony tych perfum wyróżniają się, ponieważ nawiązują do stylu retro, czyli tego, który pojawił się w wielu teledyskach piosenkarki.

Życie prywatne

Christina Aguilera w 2005 roku wyszła za mąż za Jordana Bratmana, a trzy lata później urodził się ich syn, czyli Max. Małżeństwo nie przetrwało jednak próby czasu i w 2011 roku rozwiodło się. W 2013 roku Christina Aguilera zaczęła spotykać się z Maxem Rutlerem, a rok później urodziła córkę Summer.

Christina Aguilera wznosi w górę zdobytą statuetkę z uśmiechem na twarzy - 2000 rok
Źródło: EAST NEWS
Reklama
Reklama