Quantcast

Hawajski olejek kukui - egzotyczna pielęgnacja

Hawajski olejek kukui - egzotyczna pielęgnacja

Hawajski olejek kukui - egzotyczna pielęgnacja

pixabay

Ten wszechstronny olejek pozyskiwany jest z orzechów drzewa o nazwie Tung molukański. Orzechy te zawierają bardzo duży procent drogocennego tłuszczu, który jako kosmetyk może posłużyć Ci do niemal całej domowej pielęgnacji - takie rozwiązanie przyda się kosmetycznym minimalistkom lub osobom, które cenią sobie miejsce w podróżnej kosmetyczce. 

Reklama

Jakie jest zastosowanie olejku kukui

Olejek kukui zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, kwas linolowy, oleinowy oraz alfa-linolenowy. Dzięki tym składnikom olejek wraz z innymi substancjami aktywnymi dociera wgłąb skóry i przez to intensywnie ją odżywia, nawilża, pobudza do regeneracji, sprawia, że procesy międzykomórkowe zyskują równowagę, wszelkie niedoskonałości zaczynają znikać, powierzchnia skóry się wygładza oraz zyskuje ochronę. Tego wszystkiego dopełnia duża zawartość witamin, głównie tych antyoksydacyjnych, odmładzających - A, C, D oraz E. Olejek ten jest doskonały do olejowania nisko porowatych włosów. Sprawdzi się również jako kosmetyk do demakijażu, usuwając nawet wodoodporny makijaż. Z powodu swoich przeciwzapalnych właściwości, szczególnie polecany jest dla osób walczących z trądzikiem.

Pastę powstałą przy tłoczeniu olejku stosuje się jako mydło lub szampon, a z owoców, które składają się aż w 80% z łatwopalnego tłuszczu wytwarza się świece - jak widzisz, oprócz wody, do stworzenia domowego SPA nie potrzebujesz już nic więcej. Olejek kukui stosuje się również w medycynie jako środek przyspieszający gojenie się ran, a w kuchni pod nazwą Inamona występuje jako przyprawa.

Jeżeli zainteresowało Cię działanie tego olejku, to bardzo łatwo można go dostać w swojej czystej postaci, a także możesz znaleźć go w kosmetykach pod jedną z tych nazw: Bankul, Aleurites Moluccana Nut Oil lub po prostu Kukui.

tygrys
Reklama
Reklama