Quantcast

Kosmetyczne zastosowanie ekstraktu z dziurawca - mało kto zdaje sobie sprawę z jego silnych właściwości.

Kosmetyczne zastosowanie ekstraktu z dziurawca - mało kto zdaje sobie sprawę z jego silnych właściwości.

Kosmetyczne zastosowanie ekstraktu z dziurawca - mało kto zdaje sobie sprawę z jego silnych właściwości.

pixabay/FinjaM

Masz cerę wrażliwą? Suchą? A może trądzikową? Te problemy pomoże rozwiązać nasz polski dziurawiec! Świetnie sprawdzi się też w terapiach odmładzających. Ta niepozorna roślina wykorzystywana jest do produkcji kosmetyków od lat, a od niedawna zyskuje coraz większe zainteresowanie - nie bez powodu.

Reklama

Dla kogo kosmetyki z dziurawcem

Jak to na naturalną substancję aktywną przystało, dziurawiec ma szerokie spektrum działania. Najczęściej wykorzystuje się olejek lub macerat z dziurawca.

Z pewnością przyda się osobom z cerą trądzikową - ze względu na zawartość węglowodorów seskwiterpenowych ma działanie antybakteryjne, przeciw zapalne, wygładza oraz wzmacnia skórę. Reguluje wydzielanie łoju jednocześnie dbając o odpowiednie nawilżenie.

Olejek posiada właściwości łagodzące, antyalergiczne oraz regenerujące, dzięki temu sprawdzi się też przy cerze wrażliwej, ale często wykorzystywany jest też w leczeniu poparzeń, poważnych ran, a nawet owrzodzeń - ten fakt mówi sam za siebie - warto zainteresować się działaniem tej rośliny.

Kolejną grupą kobiet, dla których pomocny będzie dziurawiec, są osoby którym zależy na zahamowaniu procesów starzenia - wyciąg z dziurawca odmładza skórę. Dzieje się tak, ponieważ zawarta w nim kwercetyna oraz witaminy C i A są antyoksydantami - spowalniają procesy starzenia i pobudzają do samoregeneracji.

Warto go także stosować na skórę ciała - ma silne działanie antycellulitowe, poprawia napięcie i elastyczność skóry, oczyszcza ją z toksyn, a także redukuje nadpotliwość.

Uwaga - po aplikacji dziurawca należy na jakiś czas zaniechać opalania (również w solarium), ponieważ podnosi wrażliwość skóry na światło. Dlatego właśnie najlepiej stosować go od jesieni do wiosny.

Tak jak w przypadku innych olejów, ten z dziurawca można dodać do serum, kremu, balsamu do ciała, czy też połączyć z innymi pielęgnacyjnymi olejami.

Z tygrysim wdziękiem
Reklama
Reklama