Quantcast

Siła kwiatu lotosu - jego zastosowanie w kosmetyce

Siła kwiatu lotosu - jego zastosowanie w kosmetyce

Siła kwiatu lotosu - jego zastosowanie w kosmetyce

peksels/LerkratTangsri

Kwiat ten pochodzi z Egiptu, gdzie ma znaczenie wręcz magiczne. Posiada całe mnóstwo drogocennych składników o silnym działaniu upiększającym. Lotos ma niezwykłą moc samooczyszczania. Używa się go w celach kosmetycznych oraz zdrowotnych - wykorzystywana jest jego każda część, zarówno płatki, łodygi, kłącza, liście, dno kwiatowe, pylniki jak i nasiona.

Reklama

Cenny składnik w kosmetykach

Niezwykłe jest to, że nasiona przetrzymywane nawet bardzo długo i to w złych warunkach, potrafią i tak wykiełkować - stało się tak z nasionami znalezionymi w wysuszonym jeziorze, miały one około 1300 lat! Świadczy to o ich ogromnej sile składników. Współczesne badania potwierdzają ich skuteczność - działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie, detoksykująco, wybielająco, przeciwzmarszczkowo oraz lipolitycznie (działanie pożądane dla osób odchudzających się). Składniki lotosu chronią komórki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników, nawilżają, przywracają skórze jej naturalną barierę ochronną, łagodzą podrażnienia oraz stymulują komórki do samoregeneracji.

Powyższe efekty możemy osiągnąć stosując kosmetyki na twarz oraz ciało z zawartością ekstraktów z tej cudownej rośliny. Kwiat lotosu zawiera między innymi alkaloidy, flawonoidy, glikozydy, triterpenoidy, polifenole, polisacharydy, witaminy oraz mikro i makroelementy. Jeżeli chodzi o jego niesamowity zapach, to tworzy go aż 79 substancji!

Wyśmienicie sprawdza się również jako składnik spożywczy - jego cenny korzeń zawiera błonnik, witaminy z grupy B, C, proteiny, cholinę, wapń, żelazo, mangan, magnez, fosfor, potas sód oraz cynk. Ma bardzo korzystny wpływ na cały nasz organizm.

W Egipcie, Indiach oraz w Wietnamie, a także w religiach hinduizmu i buddyzmu jest symbolem piękna, życia, czystości, witalności oraz oświecenia. Warto głębiej zainteresować się tą rośliną. W galerii przedstawiam kosmetyki z zawartością cudownego kwiatu lotosu.

 

Hydrolat z kwiatu różowego lotosu marki Manufaktura Natura
Źródło: bashko.pl
Reklama
Reklama