Quantcast
  • Gość odsłony: 10395

    Czy ktoś mi może zinterpretować wyniki krwi? jestem wystraszona

    Odebrałam dziś wyniki i jestem trochę wystraszonaod jakiegoś czasu wpuszczam do oka masc ( jest to antybiotyk- który działa na moją suchość oka )na ulotce jest informacja że nie wolno tego długo stosować bo może zostać uszkodzony szpik kostnyniestety moja choroba dośc często się nawraca i muszę go przyjmować ( niestety nie ma innego zastępczego leku tylko ten)no i dziś odebrałam wyniki i jest napisane tak WBC-11,1 ~ 10^9/L NA NORMA TO 4,0 - 10,8- SA TO KRWINKI BIAŁE- LEUKOCYTYa RBC 4,92 ~10 ^12L A NORMA TO 3,50- 5,80- KRWINKI CZERWONE-ERYTROCYTYbardzo się boję że jest nie tak jhak powinno byćrozmawiałam z okulista i powiedział że nie ma przeciwskazań że mogę to ''brać'' w czasie ciązyjednak bardzo się bojęczy takie wyniki w jakis sposób moga zagrażać dzidzi?mam iśc do gina dopiero 28 ale chyba pójdę wcześniejnie wiem co mam robić!!!!!!!!!!!jeśli ktoś się zna to proszę niech powie mi czy wszystko jest okWBC- 11,1 ~10^9/LRBC- 4,92 ~10^12/lHGB 14,8 G /DŁMCV-83 flHCT- 41,0 %PLT- 264 ~10^3/ mm3MPV - 7,9 ( TAKIE ODWRÓCONE h)m3MCH - 30,0 pgMCHC 36,0 g/dlRDW 10,4 %

    Odpowiedzi (9)
    Ostatnia odpowiedź: 2013-05-28, 19:04:11
Odpowiedz na pytanie
Zamknij Dodaj odpowiedź
Gość 2013-05-28 o godz. 19:04
0

Forlil , wartości wyniczków spadły ci ale nie masz się co niepokoić , to normalne w ciąży .
Hemoglobinka spadła ci poniżej 12 - co oznacza że zaczyna się lekka anemka , lecz to nic strasznego , zupełnie normalne :D , ja mam wartości jeszcze niższe od twoich a ginka uspokoiła mnie że nie ma co panikować :P .
Na podniesienie hemoglobiny dostaniesz żelazo w tabletkach ( ja mam hemofer ) i musisz jeść dzużo produktów zawierających żelazo.
Po miesiącu dostaniesz skierowanie na badania sprawdzające.

To jest fajna strona z objaśnieniami wyników badań
http://zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/examinations/blood/?f=index

Odpowiedz
forlil 2013-05-28 o godz. 16:35
0

Czesc dziewczyny a jeśli czerwonych płytek jest 3,84? a hemoglobiny 11,5 właśnie odebrałam wyniki i jestem lekko przestraszona a do gina w piątek będe sie przez te dwa dni zamartwiać

Odpowiedz
evic 2013-05-26 o godz. 15:01
0

U mnie białe krwinki wzrosły z 8,2 na 9,1, zobaczymy co bedzie pozniej :) Ale za to czerwone mi spadły z 4,23 na 4,02 no i hematokryt z 37 na 35 :( .

Odpowiedz
Sarka J 2013-05-26 o godz. 14:50
0

A ja już mam białych krwinek 14,6 - strasznie dużo

Odpowiedz
wrzoskowa 2013-05-25 o godz. 20:49
0

Ja mam białych 10,8 i ginka powiedziała ze w ciąży może ich być nawet do 15tys

Odpowiedz
Reklama
Gość 2013-05-25 o godz. 19:27
0

WBC-9,1
LIMFOCYTY-26,5
RBC-3,4[NORMA 3,7-5,7]
HGB-11,2
HCT-31,2[36-50,0]RDW-CV-10[11-16]
I PONOC TRAGEDI NIE MA TYLKO ZELAZO BEDE LYKAC

Odpowiedz
Sarka J 2013-05-16 o godz. 15:03
0

balu wyniczki masz wprost rewelacyjne
Ja tez mam WBC - kr. białe 11.6 i to jest ok w ciąży i gin za każdym razem chwali mnie za wyniki a hemogl. mam znacznie niższą od Ciebie - Ty masz super!!

Odpowiedz
aruga 2013-05-15 o godz. 19:54
0

Nic się nie przejmuj białymi krwinkami. Ja też mam ich za dużo i się przestraszyłam, że coś nie tak, ale dowiedziałam się, że w ciąży to najzupełniej normalne, a z tego co widzę masz też super hemoglobinę, anemia Ci nie grozi.

Odpowiedz
Gość 2013-05-15 o godz. 14:26
0

To są norny badań

WBC - krwinki białe (w tys.) w 1ul - 4,0-10,0
w tym : limfocyty 20-45%
Mxd.(pozostałe)3-20%
Neutrocyty 40-70%.

RBC - krwinki czerwone (w mln) w 1 ul - 4,2-5,4
HGB - hemoglobina g/dl - 12-16 (do określenia poziomu żelaza)
HCT - hematokryt - 37-47%
MCV fl- 81,0-95,0
MCH pg- 27,0-33,0
MCHC g/dl - 32,0-36,0
RDW-CV - 11,0-16,0 %
PLT - płytki krwi (w tys.) w 1ul - 140,0-400,0
w tym: PDW fl - 9,0-17,0
MPV fl - 9,0-13,0
P-LCR - 13,0-43,0 %.

W ciąży wyniki krwi często odbiegają od normy , biale kriwnki bywają podwyższone.
Jeśli masz wątpliwości co do swoich wyników nie musisz od razu pędzić do giny , wystarczy udać się do swojego lekarza rodzinnego a on ci wszystko wytłumaczy

Według mnie nie masz się czego bać :) ale napewno będziesz spokojniejsza dopiero wtedy jak powie ci o tym lekarz .

Pozdrawiam :D

Odpowiedz
Odpowiedz na pytanie