Zgłoś naruszenie


Proszę uzupełnić wszystkie pola.

Pytania » Miłość i seks » Antykoncepcja

magdaS29 2013-10-20 o godz. 01:40, liczba odsłon 113443 0

Wkładka hormonalna MIRENA - pytania opinie porady

Hej; Chciałam zapytać czy któraś z Was ma wkładkę domaciczną MIRENA? Mam kilka pytań co do tej wkładki:- czy jej działanie jest takie jak zwykłej spiralki?- ile kosztuje?- na jak długo można ją założyć?- jak wyglądają @?Dzięki za odpowiedzi:D

Odpowiedzi (85) | Kategoria: Miłość i seks :: Antykoncepcja | Ostatnia odpowiedź: 2014-01-17, 22:09:25

Tagi: ,

Odpowiedz
x Dodaj odpowiedź
Najnowsze / Najstarsze

iskierka55 2013-10-20 o godz. 02:40 0

Ja mam zalożoną wkladkę Mirena, zalożylam ją trzy m-ce po urodzeniu Ali, caly czas ją karmilam wkladka w tym nie przeszkadza. Ma bardzo wysoką skuteczność antykoncepcyjną różni się od zwyklej wkladki tym, że ma w sobie hormony, które stopniowo uwalnia do organizmu zwiększając skuteczność wkladki. Zaklada się ją na 5 lat. Jeśli chodzi o mnie to to jest moja druga wkladka poprzednia byla inna zalożona na 3 lata i Mirena w porównaniu z tamtą jest rewelacyjna. Tamtą wkladkę troszkę wyczuwalam, o tej zapomnialam jak wyszlam z gabinetu. Okres najpierw byl malo obfity i krótki w tej chwili mam jednodniowe lekkie plamienia, żadnych bóli przy @ nic. Koszt jest różny najlepiej pytać w hurtowniach zawsze najtaniej wiem, że już od 700 zl można kupić ja jeszcze placilam 200 za zalożenie i 200 za anestezjologa, bo bylam do zalożenia usypiana. Osobiście nie mam zastrzeżen, ale wiem, że nie każdy organizm toleruje wkladki i bardzoo duże znaczenie ma , żeby doświadczony lekarz zakladal wkladkę. Mam nadzieję, że trochę Ci pomoglam. Pozdrawiam :)

EVI_ 2013-10-20 o godz. 02:54 0

az 700 zl? :o moja kolezanka zakladala chyba 2 lata temu i za wszystko zaplacila...120 zl, nie byla usypiana, zalozyli jej nawet nie w czasie @, jak to czytalam, a ze tak tanio, bo prowadzil jej 2 ciaze od samego poczatku no i chodzila zawsze prywatnie
z tego co pamietam mowila ze przez pierwsze 3 miesiace czula sie dziwne, nie ze czula wkladke, ale sama mysl ze ma cos obcego

jezeli chcialabys sie czegos wiecej dowiedziec, zawsze moge sie jej zapytac 8)

iskierka55 2013-10-20 o godz. 03:05 0

EVI zapytaj koleżankę czy ma Mirenę, bo za poprzednią wkladkę to ja też 300 zl z zalożeniem bez @ i na żywca zaplacilam. Teraz poprosilam o uśpienie, bo u mnie ciężko zalożyć wkladkę i strasznie mnie bolalo. Ja zawsze chodzilam prywatnie (nigdy nie korzystalam z państwowej slużby zdrowia ) i nigdy mi nikt takiego dilu nie zaproponowal, koleżanka szczęściara . Moja lekarka zasugerowala mi hurtownię, bo tam najtaniej bylo, ale zamówilam sobie w zaprzyjaźnionej aptece i wyszlo niewiele drożej niż w hurtowni, ale tak tanio to mi nie proponowali

EVI_ 2013-10-20 o godz. 03:26 0

hej iskierka z tego co wiem to ma mirene, tak przynajmniej mowila, no i to ze ma jakis hormon jeszcze
jedyny - to ze ma dosyc dlugie i bolesne @
a spirali nie kupowala nigdzie, poprostu umowila sie na wizyte i w gabinecie jej zalozyl

nie wiem czy ja bolalo podczas zakladania, ja chyba bym tego na zywca nie przezyla.... chyba

ale dla pewnosci zapytam sie jeszcze raz czy na 100% jest to mirena ;)

iskierka55 2013-10-20 o godz. 03:32 0

No wlaśnie ja znam jeszcze trzy dziewczyny z Mireną i wszystkie nie mają praktycznie @ tylko plamienia i zero bólu tak jak ja więc coś tu nie tak, no chyba, że każdy organizm inaczej reaguje, ale pamiętam, że przed zalożeniem moja Gin. mówila, że wlaśnie dzięki Mirenie nie będę miala problemu z @ i bólami i to u mnie i dziewczyn, które znam się sprawdza więc EVI no z tym zakladaniem to wlaśnie rożnie bywa, znam dziewczyby, które mówię, że je to nic nie bolalo, mnie poprzednim razem tak strasznie to bolalo, że prawie zemdlalam, dlatego powiedzialam nigdy więcej na żywca 8)

*kaśka77* 2013-10-20 o godz. 15:16 0

Sama nie mam Mireny, ale planuję założyć w najbliższym czasie i wiem to co powedział mi gin. Przede wszystkim skraca miesiączki, a czasem u niektórych kobiet występuje jej zupełny brak, właśnie w związku z tym, że uwalnia powoli hormon, właśnie dlatego poleca się ją osobom, z długimi, bolesnymi miesiączkami.
Poza tym koszt samej Mireny, to tak jak pisze iskierka55 około 700 zł, plus założenie, ale to pewnie zależy od gina.
I jeszcze jedna ważna rzecz, ja właśnie z tego powodu się nie zdecydowałam, nie polecał kobietom, które chcą jeszcze mieć dzieci, ponieważ były jakieś badania, na których podstawie stwierdzono, że powoduje upośledzenie błony śluzowj macicy, po wyciągnięciu jest się ona w stanie odbudować, ale może to potrwać minimum rok.
Teraz mam już komplet dzieciaków więc zbieram kaskę i zakładam. :D

Gość 2013-10-20 o godz. 15:45 0

EVI_ napisał(a):hej iskierka z tego co wiem to ma mirene, tak przynajmniej mowila, no i to ze ma jakis hormon jeszcze
jedyny - to ze ma dosyc dlugie i bolesne @
;)

To Twoja koleżanka na bank nie ma Mireny tylko zwykłą miedzianą.
Ja właśnie taką mam, na początku @ były dłuzsze, ale wszystko wraca do normy, wcale jej nie czuję a zakładanie trwało minutkę i nic nie bolało. To podobno duzo zależy od doswiadczenia i precyzji lekarza. A zakładana miałam w środku cyklu.
Pozdrawiam

Gość 2013-10-20 o godz. 18:32 0

ja mam wkladke Mirena, lekarz zalozyl mi ok.8 tygodni po porodzie.zadnego znieczulenia nie mialam, bo naprawde to nie boli(zaznaczam ze jestem panikara i bólu sie boje jak..).nie mialam okresu podczas zakladania, bo podobno wcale nie jest to koniecznie. Zalozenia sie balam jak durnowata, a nic prawie nie poczulam. Okresy mam skape i bezbolesne..kolezance zalozyli te sama spirale wlasnie po to, zeby zmniejszyc jej bardzo bolesne@ i jest zadowolona...Mysmy zaplacili za spirale jakies 170 euro(dokladnie juz nie pamietam)..(wtedy to bylo w przeliczeniu na zlotówki jakies 650-700 zl)

EVI_ 2013-10-20 o godz. 22:04 0

hej, skontaktowalam sie z kolezanka, ona ma mirene jednak
co do bolesnego okresu, nie wypytywalam sie szczegolowo, ale mowila ze tylko na poczatku bolalo ja normalnie jak zwykle-bez wkladki, wiec teraz nie ma juz chyba bolesnych @

Jarzynowa 2013-11-12 o godz. 17:52 0

dziewczyny a czy wkładadke "montowali" Was w trakcie @ ?

malutka311 2013-11-12 o godz. 17:52 0

Czarnaj no tydzien minal i dobrze sie miewam troche mnie brzuch boli jak na @ i plamie i to wszystko
wczoraj wyjelam juz implant wiec moze teraz mi sie jakos to pouklada nawet nie wiem kiedy powinnam miec @

Jarzynowa 2013-11-12 o godz. 17:52 0

czarnaaj napisał(a):
@ 2 i 3 dni obfita bardzo potem sie cignie do 8 dni normalnie

8 dni?? o kurcze ale długo, a przed załozeniem jak długo miałas?

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

u mnie jedyny minus to z e okres dluzszy i bardzij obfity ale t o mozna przebolec

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

MAM ZWYKLA WKLADKE OD CHYBA LIPCA I AN R AZIE NIE MAM Z NIA KLOPOTOW

@ 2 i 3 dni obfita bardzo potem sie cignie do 8 dni normalnie
brzuch nie boli
po zalozeniu przez 2 dni mnie jajnik lewy bolal i mailam plamienia troche ale przeszly
a tak to dobrze na razie jest ok

malutka napisz jak ty z mirena sie czujesz?

malutka311 2013-11-12 o godz. 17:52 0

znowu odswiezam
Czarnaj i jak po tej wkladce???

ja zalozylam dzis mirene bo jednak tabletki nic nie pomogly bralam je 2 mce i wciazm krawawilam
zalozenie bylo szybkie i bolalo jak przy @ wiec ok
za tydzien wyciagne implant
mam nadzieje ze wklada sie przyjmie i nie bede musiala jej wyciagac i bede miala spokoj na 5 lat :)

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

ja wam powiem o swoim niepoczuciu jak juz zaloze wkladke to opisze

benitka608 2013-11-12 o godz. 17:52 0

malutka311 napisał(a):
Ja na koszty nie patrze bo tutaj kazda antykoncepcja jest za darmo ale nie wiem kurcze pogadam jeszcze jutro z lekarzem i moze sprobuje tej dodatkowej tabletki bo szkoda mi troszke tego implantu wyciagac super sprawa nie musze o niczym pamietac oby tylko te plamienia ustaly

malutka311 kuzynka tez cały czas z implantem plamiła niestety

malutka311 2013-11-12 o godz. 17:52 0

Ja na koszty nie patrze bo tutaj kazda antykoncepcja jest za darmo ale nie wiem kurcze pogadam jeszcze jutro z lekarzem i moze sprobuje tej dodatkowej tabletki bo szkoda mi troszke tego implantu wyciagac super sprawa nie musze o niczym pamietac oby tylko te plamienia ustaly

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

dag ja brlalam yasminy przez 2, 5 roku plamienia mailam tylko 2 cykle ogólnie byly najlepsze z jakimi sie zetknęłam ale niektórym dziewczynom tez nie pasuja

moj gin mówił zeby spróbować miedziana wkładkę najpierw bo jesli organizm by odrzucił co sie moze zdarzyć to mniejszy koszt i strata bo okolo -200-350 a mirenka to ponad 1000 z tego co sie orientuje

tak szczerz e mowiac to czkema na @ i ide do gina zakładać ale troche mam stracha

dagulina 2013-11-12 o godz. 17:52 0

ja akurat biorę tabsy (yasimin) ale przez pierwszy miesiąc brałam (yasminelle) i miałam przez cały cykl plamienie, były dla mnie za słabe, dlatego teraz biorę yasmin i już jest ok.

Ale mam znajome które mają zwykłą wkładkę bez hormonu i sobie chwalą.
U mnie Mirena + założenie wychodzi 1100 zł także dużo i jak kobiecie nie przypasuje to pieniądze idą w błoto.
A zwykła jest tańsza.

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

malutka juz niebawem ci powiem jak to wygalda bo poki co decyduje sie na ta miedziana wlasnie bo hormonu nie ma a mirena hormon uwalnia wiec nie wiem czy czasem nie bedzie to podobnie dzialalo co implant ale do konca to pewna nie jestem

malutka311 2013-11-12 o godz. 17:52 0

odswieze troszke temacik tak czytam i nie wiem co zrobic
mialam zastrzyk na poczatku co 3 mce ale juz po pierwszym dostalam duzych krwawien teraz juz po 2 ciazy zdecydowalam sie na implant wkladany w ramie ktory uwalnia codziennie dawke hormonow ale znowu plamie i plamie minelo juz 6 mcy od zalozenia i za bardzo nic sie nie zmienia
bylam dzis w klinice i jutro znowu ide z lekarzem sie zobaczyc moze dostane tabletki do tego implantu ale pielegniarka bardzo mnie namawiala na ta wkladke
pokazala wszystko jak sie ja zaklada wlasnie jedna chyba to miedziana a druga z hormonem
tylko skoro ona ma ten hormon boje sie ze znowu bede plamic choc ona mowila ze wkladka dziala tylko w macicy nie wiem juz co zrobic
nie p;anuje wiecej dzieci wiec bylaby idealna dla mnie no i na 5 lat jest spokoj ale nie wiem jak moj organizm znowu zareaguje

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

Natalia jeszcze raz dzieki

Nelly 2013-11-12 o godz. 17:52 0

wkladke mam dwa lata zwykla bez hormonow co pol roku chodze na kontrole do tej pory bylo ok, infekcji powazniejszej nie mialam czasem przy okazji wizyty okazuje sie ze jest niewielka ale pezy tym zadnych objawow. miesiaczka trwa u mnie 5-6 dni od kilku cykli poprzedza ja 1-2 dni niewielkich plamien. o dziwo pierwszy dzien@ nie jest bolesny natomiast 2 czasem 3 tak musze lyknac tabletke ibupromu.jesli chodzi o regularnosc cykli to jest sprawa indywidualna organizmu wkladki bez hormonu nie maja wplywu na cykl. u mnie dopiero teraz cykle sie w miare unormowaly i nie sa juz tak dlugie jak kiedys widac duzo czasu potrzebowal moj organizm zeby dojsc do siebie po hormonach. jesli codzi o wyczuwalnosc w trakcie seksu to nie jest wyczuwalna - gdyby byla i odczuwaloby sie bol w podbrzuszu to oznaczaloy ze cos jest nie tak. mozna oczywiscie skontrolowac czy jest ok przez sprawdzenie tych niteczek ale nie wolno za nie ciagnac dodam ze podczas przytulanek partner ich nie wyczuwa

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

oj tak teraz to mas z inne sprawy an glowie -- :) :) :) :)

Jarzynowa 2013-11-12 o godz. 17:52 0

czarnaaj tabsy to ja zmienialam z 7 razy :D ale do hormonów już nie wrócę :| dlatego czaje sie na wkladkę, no ale mam jeszcze czasu sporo na to lol

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

w trakcie @ i robil usg czy dobrze zalozozna

a ja zawsz e mailam 6 dni @ wiec tylko 2 dni dluzej

malutka
a przy mierenie czytalalam z e mozna najpierw dlugo plamic a potem @ wogole moze zniknac

Jarzynowa 2013-11-12 o godz. 17:52 0

czarnaaj napisał(a):
a ja zawsz e mailam 6 dni @ wiec tylko 2 dni dluzej

a to spoko, ja mam koło 4 dni, wieć te 8 mnie przeraziło lol a tez sie nad wkładka zastanawiam

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

no tak ze dwa dni dluzej

ja sie dlugo wahalalm ale mam juz 2 dzieci , od tabletek tylam i nie abrdzo sie czulam plus migreny i po ostatanim poronieniu co mi tyle stresow i przysporzylo to zdecydowllam na bank

Jarzynowa 2013-11-12 o godz. 17:52 0

benitka608 napisał(a):Jarzynowa napisał(a):
benitka608 napisał(a):
Jarzynowa napisał(a):
benitka608 napisał(a):
Jarzynowa napisał(a):
benitka608 napisał(a):
chcociaż te czeste infekcje troche mnie odstaraszają

pytałam 3 babeczki, które mają/miały wkładkę, tylko jedna ma teraz boleśniejsze miesiączki, ale zadna nie miała częstych infekcji

Jarzynowa nie no założe ją na 99% juz zadecydowaliśmy

a jak z wyjmowaniem wcześniej? lol

Jarzynowa nie przewiduje

a P wie? lol

Jarzynowa bedzie wojna, haha przypomniało mi sie i w nocy bede musiałą byc czujna :D

:D :D :D :D :D :D

benitka608 2013-11-12 o godz. 17:52 0

Jarzynowa napisał(a):
benitka608 napisał(a):
Jarzynowa napisał(a):
benitka608 napisał(a):
Jarzynowa napisał(a):
benitka608 napisał(a):
chcociaż te czeste infekcje troche mnie odstaraszają

pytałam 3 babeczki, które mają/miały wkładkę, tylko jedna ma teraz boleśniejsze miesiączki, ale zadna nie miała częstych infekcji

Jarzynowa nie no założe ją na 99% juz zadecydowaliśmy

a jak z wyjmowaniem wcześniej? lol

Jarzynowa nie przewiduje

a P wie? lol

Jarzynowa bedzie wojna, haha przypomniało mi sie i w nocy bede musiałą byc czujna :D

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

ja na razie infekcji nie mam jak cos to zawsze mozna wyciagnac

Jarzynowa 2013-11-12 o godz. 17:52 0

benitka608 napisał(a):Jarzynowa napisał(a):
benitka608 napisał(a):
Jarzynowa napisał(a):
benitka608 napisał(a):
chcociaż te czeste infekcje troche mnie odstaraszają

pytałam 3 babeczki, które mają/miały wkładkę, tylko jedna ma teraz boleśniejsze miesiączki, ale zadna nie miała częstych infekcji

Jarzynowa nie no założe ją na 99% juz zadecydowaliśmy

a jak z wyjmowaniem wcześniej? lol

Jarzynowa nie przewiduje

a P wie? lol

benitka608 2013-11-12 o godz. 17:52 0

Jarzynowa napisał(a):
benitka608 napisał(a):
Jarzynowa napisał(a):
benitka608 napisał(a):
chcociaż te czeste infekcje troche mnie odstaraszają

pytałam 3 babeczki, które mają/miały wkładkę, tylko jedna ma teraz boleśniejsze miesiączki, ale zadna nie miała częstych infekcji

Jarzynowa nie no założe ją na 99% juz zadecydowaliśmy

a jak z wyjmowaniem wcześniej? lol

Jarzynowa nie przewiduje

Jarzynowa 2013-11-12 o godz. 17:52 0

benitka608 napisał(a):Jarzynowa napisał(a):
benitka608 napisał(a):
chcociaż te czeste infekcje troche mnie odstaraszają

pytałam 3 babeczki, które mają/miały wkładkę, tylko jedna ma teraz boleśniejsze miesiączki, ale zadna nie miała częstych infekcji

Jarzynowa nie no założe ją na 99% juz zadecydowaliśmy

a jak z wyjmowaniem wcześniej? lol

benitka608 2013-11-12 o godz. 17:52 0

Jarzynowa napisał(a):
benitka608 napisał(a):
chcociaż te czeste infekcje troche mnie odstaraszają

pytałam 3 babeczki, które mają/miały wkładkę, tylko jedna ma teraz boleśniejsze miesiączki, ale zadna nie miała częstych infekcji

Jarzynowa nie no założe ją na 99% juz zadecydowaliśmy

Jarzynowa 2013-11-12 o godz. 17:52 0

benitka608 napisał(a):
chcociaż te czeste infekcje troche mnie odstaraszają

pytałam 3 babeczki, które mają/miały wkładkę, tylko jedna ma teraz boleśniejsze miesiączki, ale zadna nie miała częstych infekcji

benitka608 2013-11-12 o godz. 17:52 0

mamusia_kacpusia najlepiej gina zapytaj

ja tez sie zastanawiam, na nastepny ciotex chyba zapodam chcociaż te czeste infekcje troche mnie odstaraszają

mamusia_kacpusia 2013-11-12 o godz. 17:52 0

no tak calkiem odrazu to nie chce :P myslałam cos w okolicach grudnia ;P

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

chyba od razu po porodzie to nie bardzo mzona od razu -mamausia kacpusia gratuluje bo nie mialam okazji :)

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

no tego nie wiem wiem ze zakladaja przy @ bo wtedy szyjka bardziej jest podatna i nie boli tak--mnie troszke zaklulo w sumie trzeb by gina pytac

mamusia_kacpusia 2013-11-12 o godz. 17:52 0

własnie jesli chdzi o zakładanie bo tu ktoras pisała ze to podczas @ no a co jesli jest sie po porodzie np. jak ja i sie chce wkładke załozyc to trzeba czekac do pierwszej @ czy jak ??

Jarzynowa 2013-11-12 o godz. 17:52 0

czarnaaj napisał(a):
-z tego co wiem to napewno gin odradza wkladki kobietom ktroe jeszcze nie rodzily

jest specjalne wkladka dla nieródek, ale własnie mimo wszystko odradzaja lekarze

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

a u mnie rpzy wkladce 2 i 3 dzien okresu jest abrdzo obfity a potem juz spokoj takze tyle

infekcji intymnyhc najabrziej sie obawailam ale odkad zalozylam zadnej ejszcze nie mailam

po pierwszych 2 mies trzeb sc do gina na kontrole i zrobic usg i skontrolowac a potem tez co jakis czas usg zeby sprawdzac czy wkladka dalej znajduje sie we wlsciwym miejscu

moja mama po 2 dzieci maila wkladke 5 lat a potem jeszcze zaszla w ciaze z moja siostra ---z tego co wiem to napewno gin odradza wkladki kobietom ktroe jeszcze nie rodzily

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

gin mowil ze ona na 5 lat nawet ale mowil tez ze jesli by sie planowalo dzieci jeszcze to po 3 latach wyjac i przerwe zrobic

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

no to powodzneia dziewczny i dajcie znac jak sie wkladka spisuje

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

ale wiesz ja juz tabsy mailam 3 rozne podejścia i teraz bm sporbowlala wkładkę --na necie czytalalm juz sporo info tak pol na pol ale wszystkiego s a plusy i minusy

Panna Cz. 2013-11-12 o godz. 17:52 0

Pati_23, mam te same odczucia... :|

Path_24 2013-11-12 o godz. 17:52 0

a ja po głębszych przemysleniach prawie sie zdecydowałam, ale moje spostrzezenia teraz budzą obawy, ze wkładka wcale nie jest taka rewelacyjna:(

Gość 2013-11-12 o godz. 17:52 0

NIKOGO SIE STRASZĘ. ALE TYDZIEŃ TEMU MIŁAM KRWOTOK, OKAZAŁO SIE , ZE WKŁADKA PRZESUNĘŁA SIĘ I WBIŁA RAMIENIEM W MIĘSIEŃ MACICY, TERAZ SIĘ BOJĘ, ŻE PRZEZ TO BĘDĘMIAŁA PROBLEMY Z CIĄŻĄ W PRZYSZŁOŚCI :|

Hala 2013-11-12 o godz. 17:52 0

ketriken napisał(a):Halu a jak objawia sie to, ze organizm odrzuca wkkladke?
wiesz, ja wtedy miałam akurat infekcję i bóle w podbrzuszu, podczas wizyty u gina okazało się, że wkadka się przemiesciła i lada moment by wypadła.

iskierka55 2013-11-12 o godz. 17:52 0

agapat73 napisał(a):Ja zastanawiam sie nad MIRENA podobno bardzo dobrze dziala i sa same plusy z jej korzystania na 5 latek spokój tylko pewnie ten sznureczek mało apetycznie wyglada
Mam teraz tę wkladkę i nie ma żadnego sznureczka, wogóle nie czuję, że mam wkladkę. Ostatnio też nie mam wogóle@ super sprawa jak dla mnie :)

Kasia735 napisał(a):Po wkładce nie ma takiego problemu?
Kiedyś dawno temu bralam tabletki i śmialam się, że antykoncepcja w przypadku tabletek polega na tym, że kobieta nie wogóle ochoty na zbliżenia przy wkladce nie ma tego problemu w moim przypadku

Kasia735 napisał(a):I po wyjęciu wkładki za jakiś czas możda decydować się na kolejne dziecko?
Pierwszą wkladkę mialam przez 3,5 roku zanim urodzilam dziecko i po wyjęciu zaszlam w ciążę w drugim cyklu, więc szybko :) teraz mam Mirenę, bo nie chcę mieć więcej dzieci, moja gin. mówila, że po Mirenie trudniej zajść w ciążę, tzn, więcej czasu to zajmuje, ale to wszystko indywidualna sprawa każdego organizmu. Najlepiej zapytaj o wszystkie za i przeciw swojego Ginekologa przy najbliższej okazji.

Path_24 2013-11-12 o godz. 17:52 0

ja jakos nie mam przekonania, to znaczy czuje jakis dziwny wstret do wkładek, chyba sie nie przekonam do tej metody anty, chociaz napewno wygodniejsza niz tabletki.

ketriken 2013-11-12 o godz. 17:52 0

Halu a jak objawia sie to, ze organizm odrzuca wkkladke?

Hala 2013-11-12 o godz. 17:52 0

agapat73 napisał(a):Ja zastanawiam sie nad MIRENA podobno bardzo dobrze dziala i sa same plusy z jej korzystania na 5 latek spokój tylko pewnie ten sznureczek mało apetycznie wyglada
sznureczka nie widać i nie czuć.

Ma same plusy, jeśli organizm jej nie odrzuci, tak jak to było u mnie. Kupa forsy poszła się kochać

Kasia735 2013-11-12 o godz. 17:52 0

ja jeszcze nie urodziłam,ale już zastanawiałm się nad założeniem wkładki po porodzie.
Tabsy mi nie służyły z tego powodu,że mój popęd do sexu zmalał do zera.Po wkładce nie ma takiego problemu? I po wyjęciu wkładki za jakiś czas możda decydować się na kolejne dziecko?
POzdrawiam

Gość 2013-11-12 o godz. 17:52 0

Ja zastanawiam sie nad MIRENA podobno bardzo dobrze dziala i sa same plusy z jej korzystania na 5 latek spokój tylko pewnie ten sznureczek mało apetycznie wyglada

Panna Cz. 2013-11-12 o godz. 17:52 0

ja pogadam ze swoim ginem w marcu, akurat skoncza mi sie te okropne tabsy i pomysle nad inna antykoncepcja

funkygirl 2013-11-12 o godz. 17:52 0

Czyli najpierw musiałabym wyleczyć tą nadżerkę
Tzn mam zaufanego ginekologa (tzw rodzinnego ) który na pewno dobrze założy mi ta wkładkę.... no a skoro nieródki też ją mogą mieć to czemu nie......

Panna Cz. 2013-11-12 o godz. 17:52 0

hmm ja sie zastanawiam nad wkladka..tebletki mi nie leza.. :(

justalka 2013-11-12 o godz. 17:52 0

dokładnie , żaden lekarz przy nadrżerce nie powinien założyć ani przy żadnych stanach zapalnych.Można założyć ewentualnie przy cytologii II grupy.

A co do nieródek, to wiem ze niektórzy lekarze nie chcą zakładać, ale tak naprawdę brak porodów nie jest żadnym przeciwskazaniem. Po wyjęciu spokojnie można zajsć w ciążę.

Gość 2013-11-12 o godz. 17:52 0

przy nadżerce raczej nie wskazana jest wkładka-tak mnie poinformoiwał mój gin

funkygirl 2013-11-12 o godz. 17:52 0

Sluchajcie mam taki problem....

Okazalo sie ze nie jestem w ciazy - i ok. Ale moja siostra i matka nalegaja zebym przestal brac tabsy juz na dobre... Siostra na chama poleca mi wkladke domaciczne dla nierodek... Ale ja sie boje... chce miec w przyszlosci dzieci a poza tym mam problemy - nadzerka- itp

Co mam zrobic.... zalozyc sobie ta wkladke czy nie

Gość 2013-11-12 o godz. 17:52 0

mirena za 150 zł nie wierzę

Path_24 2013-11-12 o godz. 17:52 0

pari, tylko ja kiepsko zaczęłam znosić tabletki:( nogi mnie bolą :( Biorę Yasmin a w zasadzie koncze została mi jedna i musze zrobic badania, słyszałam ze Yasmin to najlepsze na rynku tabsy, zastanawiam sie co gin mi wymysli jesli będzie trzeba zmienic:( a "sztormiaczków" nie zniose :(

Gość 2013-11-12 o godz. 17:52 0

ja po harmonecie źle się czułam, zero chęci na przytulanka a na wkładkę niegdy się więcej nie zdecyduje a po cileście miłam siare w piersiach prze to zrobiły się torbielki :|

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

ja tez bez hormonów chche ale chce takze sie dowiedzieć info o tej mirence na rpzyszlosc bo dosc kosztowna sprawa jest i chche porownac opinie co do roznic miedzy nimi

Jarzynowa 2013-11-12 o godz. 17:52 0

czarnaaj a no pewnie, że warto, chociaż wiesz jak to z opiniami w necie.. róźnie ludzie piszą hehe,
ja tez się zastanawiam czy po ciazy nie załozyc spiralki, ale chcialabym tą bez hormonów

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

bardzo ci dziekuje wszelkie opinie zbieram bo zawsz edobrze zasiegnac "jezyka"

Jarzynowa 2013-11-12 o godz. 17:52 0

czarnaaj moja przyjacióla ma spiralke z hormonami i chwali sobie w 100%, urodzila już 2 dzieci, więcej nie planuje, ma ja od 3 lat i mówi że nie zamieni na zaden inny środek antykoncepcyjny, nie ma żadnych inekcji, miesiaczkuje regularnie i odczuwa miesiaczki tak samo jak przed założeniem wkladki

znam jeszcze jedną osobe która nosila spiralke przez 5 lat i tez bardzo chwaliła :)

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

odświeżam temat może ktos zajrzy właśnie dojrzlalam o decyzji o wkladce i chchilabym założyć wiec jeśli dziewczynki macie juz doświadczenia w tym względzie prosz e o plusy i minusy

posiadaczki mirenek tez prosze o wszelkie spostrzeżenia

czy faktycznie infekcje intymne sie często zdarzaja ?
czy krwawienie miesiączkowe jest o wiele dluzsze?
czy bole miesiączkowe sa bardziej bolesne ?
czy okresy sa regularne przy niej?
czy jest wyczuwalna w jakis sposob ?
jak czesto należy chodzic na kontrolne usg?

polecacie czy odradzacie ?

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

odświeżam temat może ktos zajrzy właśnie dojrzlalam o decyzji o wkladce i chchilabym założyć wiec jeśli dziewczynki macie juz doświadczenia w tym względzie prosz e o plusy i minusy

czy faktycznie infekcje intymne sie często zdarzaja ?
czy krwawienie miesiączkowe jest o wiele dluzsze?
czy bole miesiączkowe sa bardziej bolesne ?
czy okresy sa regularne przy niej?
czy jest wyczuwalna w jakis sposob ?
jak czesto należy chodzic na kontrolne usg?

polecacie czy odradzacie ?

piszcie wszystko posiadaczki spiralki

kasia90c 2013-11-12 o godz. 17:52 0

Łamanie regulaminu

kasia90c 2013-11-12 o godz. 17:52 0

Łamanie regulaminu.

wiem 2013-11-12 o godz. 17:52 0

że się tak wtrącę w stary temat, przy Mirenie przesunięcie nie jest aż takim problemem, jak w przypadku wkładki tradycyjnej, bo w Mirenie w zasadzie działa hormon, który nawet przy przesunięciu wydzielany jest nadal, wkładka to tylko nośnik dla pojemniczka z hormonem, przesunięcie jest problemem przy miedzianych, bo tam sama kształtka stanowi blokadę dla plemników
a wkładki są zależnie od rodzaju od do 3 do nawet 10 lat

za to plamienia mogą trwać nawet do pół roku, po czym wszystko się normalizuje (według strony mirena.pl)

czarnaaj 2013-11-12 o godz. 17:52 0

ja właśnie tez zainteresowana tematem bo kiedy z pewnością założę bo ile moge byc na hormonach?takze proszę o opinie -gin radził mi ze po drugim dziecku jakbym juz nie planowała kojnych warto założyć--a na ile lat ta wkładka?

widzę z e jednak wilee jest roznych opinii chyba najgorsze jak ona sie przesunie i jak organizm nie przyjmie tyle kasy na nic .......o rany

Gość 2013-11-12 o godz. 17:52 0

ja niestety nie mam szcześcia, w ciąże zajść długo nie mogłam, tabletki mi nie służą a władka wyrządziła same problemy :|

Path_24 2013-11-12 o godz. 17:52 0

paluszek*, o rany, ja o wkładce wiec moge pewnie tez zapomniec, zreszta boję się po tym co czytam, zobaczymy co z tabletkami będzie...

Kasia735 2013-11-12 o godz. 17:52 0

paluszek*, przepraszam,że pytam,ale o jakich problemach mówisz?

sysylka 2013-11-12 o godz. 17:52 0

dwa miesiące temu założyłam wkładkę Mirena i moja pierwsza @ była dłuższa niz zwykle ale skąpa, następna jeszcze bardziej skąpa więc kolejna pewnie już tyle co nic. Nie czułam żadnego bólu przy zakładaniu a wczoraj byłam na kontroli czy lezy dobrze i czy wszystko jest ok. Gin zrobił mi usg i wszystko gra więc za 6 mieś. mam przyjść znów na małą kontrolę.
Płaciłam 1000 zł. i jestem bardzo zadowolona.

Nelly 2013-11-12 o godz. 17:52 0

Jakie badania nalezy zrobic przed zalozeniem wkladki?? Rozmawialam z ginka i powiedziala ze badania wkladkaplus zalozenie bedzie kosztowac ok 1300 zl??

Gość 2013-11-12 o godz. 17:52 0

ja też planuję zalożyć Mirenę. koszt u gina prywatnie 1100 zł (mirena+założenie+posiew). posiew z pochwy to konieczne badanie - nie może być stanów zapalnych i bakterii.

w aptece internetowej (superapteka w W-wie) koszt wkladki 630 zł, załozenie w Enel Medzie 270 zl, posiew 42zł.

to wkładka o której słyszałam najwięcej pozytywnych opinii

awsk 2013-11-12 o godz. 17:52 0

zalozylam mirene ponad miesiac temu,lekarz radzil by zrobic to w trakcie miesiaczki i tak tez zrobilam no i plamienia mam do dnia dzisiejszego,z rozna intensywnoscia ale zazwyczaj sa one silne,nigdy nawet miesiaczki moje tak nie wygladaly.musze powiedziec ze zaluje iz skusilam sie na ten rodzaj antykoncepcji.szkoda ze przed podjeciem decyzji nie weszlam na fora gdzie inne dziewczyny wypowiadaly sie na jej temat dlatego wszystkie was ktore decyduja sie na ten rodzaj antykoncepcji zachecam do odwiedzenia strony e-mama forum.wiedzialam ze moge miec plamienia miedzymiesiaczkowe ale nie podejzewalam ze az do tego stopnia i przeraza mnie fakt ze to moze trwac jeszcze dluzej.czy ktos tez byl w podobnej sytuacji?ja zastanawiam sie nad wyjeciem.dobra mi antykoncepcja-bo i tak nie ma sie kiedy kochac,i to nie tylko moja opinia.moja kuzynka zalozyla sobie zwykla spiralke i czuje sie super,zadnych plamien.po co przeplacac?

Edyta Elmerych 2013-11-13 o godz. 15:36 0

Mirene mam dokładnie 5,5 roku i dziś idę założyć nową. To super sprawa
dla kobiet. Mam dwoje dzieci stosowałam wcześniej tabletki później
spiralę T ale nic nie równa się z mireną, założyłam ja po urodzeniu
syna. Oczywiście sznureczka nie czuć wkładki tym bardziej, w razie czego
jesli panowie czuja dyskomfort ginekolog przycina bardziej sznureczek i
nie ma problemu, to indywidualna kwestia. Drugi duży plus to oczywiście
krwawienia, których po prostu nie ma, dla mnie to ogromny komfort, polecam ja każdemu kto się waha. Ja płacę 1100 zł z założeniem- Edyta

elka270 2014-01-17 o godz. 22:09 0

Ja założyłam wczoraj, zapłaciłam 1000 zł. Będzie mi służyć 5 lat. Pierwsze co u siebie zauważyłam to brak łaknienia, a to w moim przypadku plus.

Podobne tematy
Kategorie pytań